А красотата остана през цялата вечер…

„Добре че беше лошото време, та сега ще мога да се хваля, че съм свирил в Опера Стара Загора –  най-старата опера в България!“  – тази шега на проф. Владимир Радулов концентрира в себе си цялата красота и напрежение, които съпътстваха първия фестивален ден на „Джаз форум Стара Загора“. Напрежението, за щастие,  бе кратко. А красотата остана през цялата вечер.

„На първо място, нека всички присъстващи специално благодарим на екипа на отдел „Култура“ към общината – изтъкна зам.-кметът  Иванка Сотирова в краткото си приветствие. По традиция джазовият фестивал се провежда на Античния форум, но неблагоприятното време постави на изпитание организаторите, които за по-малко от четири часа успяха да осигурят залата на операта, в която по програма трябваше да се състои друго събитие.

„Шест години „Джаз форум Стара Загора“, шест години „КонтурГлобал“ в България. Ние сме компания с висока социална отговорност и сме винаги там, където се случват добрите неща“  – г-н Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ не скри вълнението си, че като представител на основния спонсор на фестивала има възможност да част от него и в лично качество.  Изкушен от джаза и от саксофона,  г-н Морето пожела „На добър час!“ и заедно със съпругата си спонтанно и неприкрито съпреживя красотата на вечерта.

А тя започна неочаквано още преди публиката да е заела местата си в залата. Под звуците на „When The Saints“ в изпълнение на  Zara Dixieland All Stars най-сладките малки мажоретки на Стара Загора дефилираха във фоайето, а най-нетърпеливите зрители захвърлиха чадърите и затанцуваха.

По традиция шестото издание на „Джаз форум Стара Загора“ бе официално открито с изпълнение на  фестивалния химн „Зара джаз фанфари“, след което на сцената излязоха музикантите от Биг бенд Русе. „Ама тези са страхотни, бе! Изненадан съм!“ – дочу се някъде от публиката в притихналата зала. Без думи, само с вдигнат нагоре палец един от запалените меломани на Стара Загора – д-р Борислав Стоянов  – изрази всичко, което и цялата зала усети. Под диригентството на Димчо Рубчев русенци заплениха с чар, талант и модерно звучене, а когато към тях се присъединиха Хилда Казасян и Христо Йоцов, залата се изпълни с истинско усещане за висока класа.  Хилда поднесе няколко емблематични за джаза песни в аранжименти на Христо Йоцов, а когато запя „Чакам те сутрин рано, пак да чуя твоя глас…“ нямаше човек в залата, който тихичко да не пееше с нея.  Музиката на баща ми Вили Казасян е най-голямото богатство, което имам  и което с удоволствие споделям с всички вас – благодари за горещите аплодисменти на залата  Хилда.

В памет и на друг забележителен музикант –  Йордан Капитанов, дългогодишен водещ тромпетист на Биг бенда на БНР, който бе гост-солист на „Джаз форум Стара Загора 2013“, бяха посветени изпълнения както от Биг бенд Русе, така и от Zara Dixieland All Stars.

„Тази формация е съставена от музиканти, които не свирят често заедно и дори не сме репетирали за тази вечер“- опита да подготви почвата за евентуални грешки Венци Благоев. Но не беше необходимо. Проф. Владимир Радулов – пиано, вокал, Венци Благоев – корнет, Румен Халачев – сопран саксофон, Георги Донев – тромбон, Цветомир Цанков – вокал, банджо, Димитър Благоев – банджо, Красимир Стефанов – туба, и Емил Костурков – уошборд, с лекота и нескрито удоволствие поднесоха диксиленд класики така, че поне за час публиката усети автентичния дух на Нови Орлеан. А освен като пианист, проф. Радулов заплени аудиторията и с любопитни факти от историята на диксиленда, и с освободено и импровизаторско пеене, постижимо единствено за хора, които са искрено отдадени на най-ранния джаз. В края на концерта публиката се изправи на крака, за да аплодира горещо и да благодари за прекрасната музика и слънчево настроение, което диксиленд формацията създаде.

Истинската изненада обаче дойде, когато вместо да се приберат зад кулисите, музикантите продължиха да свирят, слязоха от сцената и се смесиха с развълнуваните зрители. Под ритмичното пляскане на цялата зала се образува своеобразен диксиленд парад, който отново изпълни първо фоайето, а после се отправи извън сградата на операта, стигна до Античния форум, където публиката избухна в неудържими аплодисменти.

Гергана Семерджиева

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>