Братя Владигерови квартет (БГ/Австрия/Колумбия) със солист Александър Сипягин – тромпет, (САЩ-Русия)

Александър Владигеров – тромпет, флигорна
Константин Владигеров – пиано
Хуан Гарсия-Херерос – бас
Стоян Янкулов – барабани

„Да ви кажа честно, за първи път в Стара Загора ще се срещнем и ще работим заедно с г-н Александър Сипягин. Естествено, слушали сме много негови записи и имаме прекрасни впечатления от работата му, но си мислех, че той няма откликне бързо на поканата на един непознат тромпетист и бенд, каквито сме ние за него” – не скри вълнението си от предстоящия концерт Александър Владигеров.

Формацията ще изпълни произведения от двата албума на братя Владигерови „Влюбеният скитник” (2007) и „За големите и малки неща” (2011), както и композиции и аранжименти на Ал. Сипягин и Хуан Гарсия-Херерос.
Музиката им звучи пъстро и закачливо, чрез смесването на различни стилове и ритми се провокира фантазията на слушателя.

Александър Сипягин е роден през 1967 г. в Ярославл, Русия. Получава солидно музикално образование в родината си. Свири с много известни оркестри, а през 1990 г. става лауреат на Общоруския конкурс за млади джазови изпълнители в Ростов на Дон. През същата година участва в джазовия фестивал „Корпус Кристи” в Тексас, а веднага след това е поканен за участие в международния фестивал с конкурсна програма „Луис Армстронг” във Вашингтон, на който Сипягин се класира на четвърто място. През 1991 г. се установява в Ню Йорк. Работи с групи на Джил Евънс, Джил Голдщайн, Джордж Грунц, Боб Моузес. През 1995 г. става член на „Мингъс Биг Бенд”, а по-късно и на „Мингъс Династи” и „Мингъс Оркестра”, а от 2001 г. е член на биг бенда на Дейв Холанд. Записва с Майкъл Брекър, Ерик Клептън, Доктор Джон, Елвис Костело, Дейвид Санборн и други. Много от тези записи впоследствие стават носители на „Грами”. Като солист е реализирал 14 албума, последният от които излезе съвсем наскоро.

От 2007 година Александър Сипягин е преподавател по програмата „Ню Йорк идва в Грьонинген” в Холандия. Изнася концерти и открити уроци по целия свят.
Не за първи път квартетът на братя Владигерови свири в Стара Загора. Първото им представяне бе като откриваща формация на „Лайв Зара Джаз маратон” през 2011 г. Тогава публиката бе очарована от интерпретациите на фрагменти от родния ни фолклор, умело и атрактивно съчетани с латино джаз и класическа музика. Още по-интересно бе да се чуе как колумбиецът с лекота импровизира върху фолклорното ни наследство и заедно със Стунджи изпълват мелодиите с непозната звучност и ритмичност.

Хуан Себастиан Гарсия – Херерос – “Снежната сова”, има зад гърба си невероятен актив от партньорства със световноизвестни музиканти, сред които Антонио Санчес, Джоджо Майер, Елтън Джон. Категоричното мнение на музикалната критика е, че свири виртуозно на 6-струнен електрически бас и контрабас. Последният му албум Inner Circle бе включен в топ селекцията за 2010 година на авторитетното O’s Place Jazz Magazine. Възпитаник на Бъркли, от 21-годишна възраст Хуан свири по сцените на Ню Йорк, а от 2005 година се установява във Виена, където интензивно работи с Константин и Александър Владигерови.

Александър и Константин Владигерови произхождат от едно от най-известните музикални семейства в България. Учат в Музикалната академия в София, която носи името на техния дядо Панчо Владигеров (1899 – 1978). Баща им Александър П. Владигеров (1933 – 1993) също е известен композитор и диригент.
Усъвършенстват уменията си в Музикалната академия във Виена, а Александър е приет и в Кралската музикална академия в Лондон в класа на Жерар Презенцер. От сезон 2002-2003 са ангажирани като музиканти и композитори в най-големия в Европа немскоговорящ театър „Бург Театър“ във Виена. Добре познати и обичани както на българската сцена, така и в Австрия, където живеят и работят в момента.

Стоян Янкулов – Стунджи е сред най-популярните и търсени български барабанисти. Свирил е с Биг бенда на БНР. Партнира в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Енвер Измаилов и др. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

ГАЛЕРИЯ:

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>