В Jazz Forum 2019 – Пиер Маркюс Квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция)

Музиката на френският контрабасист и композитор Пиер Маркюс е едновременно енергична и изтънчена. Със своите красиви и модерни цветове, тя смесва чистата мелодия и сложната хармония. За да даде необходимите измерения на композициите си, Пиер Маркюс събира в своя квартет правилните музиканти. Всеки от тях, бидейки със свой личен почерк и характер. Това се оказва необходимата формула за идентичността на групата.

Пиер Маркюс започва да се занимава с музика сравнително късно – на 16 години, избирайки бас китарата. Изцяло самоук той прави първите си стъпки с фънка, реге музиката и рока, преди да открие джаза няколко години по-късно. На 23 години влиза в Консерваторията в Ница с контрабас, където среща музикантите Франсоа Шасанит и Жан Марк Бакарини, които стават негови преподаватели. По време на обучението си бързо се налага като един от най-търсените музиканти на Лазурения Бряг, записвайки като сайдмен следните албуми: Aldon Malesco Quintet in 2012 with the album „In Peace“, Baptiste Horcholle Quartet in 2013 with the album „Boubou“ Pierre Bertrand Trio in 2013 with the album „La Terrasse“, Jef Roques Quartet in 2014 with the album “ Old School „, Pierre Bertrand Quartet 2016 with the album“ Fast line „, Andrea Bazzicalupo quartet“ the Great Debaters „2016 with the album“ Mattoni “

През 2016-та година решава да се премести в Париж, където и до днес работи с едни от най-изявените музиканти на френския и американския джаз, като Irving Acao, Franck Wolf, Alexis Avakian, Remi Vignolo, Eric Legnini, Rick Margitza, Vincent Bourgeyx, Jon Boutelier, Boris Blanchet, Karim Blal, Alain Asplanato, Lionel Belmondo, Plume, Bob Martin.

Награди и отличия на Pierre Marcus Quartet
– Coup de coeur of La Strada newspaper – December 2014
– Winner of the jazz trophies of the Côte d’Azur – 2014
– Winner of the la Ruche 2015 springboard
– Finalist of the Sunside Paris 2016 trophies
– Winner of the springboard jury prize of the Nice jazz festival 2016

Baptiste Herbin

Батист Ербан е едно от най-ярките имена, които излизат наум, когато говорим за саксофона в наши дни. След като завършва Парижката консерватория в класа на Рикардо Дел Фра, се среща с барабаниста Андре Секарели. Впечатлен от младия саксофонист, той му помага с издаването на дебютния му албум „Brother Stoon“, записан с музикантите Пиер де Бетман и Силвен Романо. През 2012-та прави дебюта си в митичната зала Олимпия в Париж, а година по-късно печели „Les Victoires du Jazz“.
Музикалният му път продължава като сайдмен на музиканти като Алдо Романо (New Blood: the connection, 2012), Джеф „Тейн“ Уотс (Shona, Space Time 2014), и др. Някои от артистите, с които споделя сцена в идните години са: Kenny Garret, James Carter, Billy Hart, Enrico Rava, Jerry Bergonzi, Stefano Di Battista. До последно е и част от групата на наскоро напусналия ни Шарл Азнавур.
През 2019 печели най-високото отличие за музика във Франция, наградата на името на Джанго Рейнхард.

Pierre Marcus Quartet
„PYRODANCE“

След издаването на първия си албум „Longue Attente“ през 2015-та година, квартета на контрабасиста и композитор Пиер Маркюс се завръща с второ попълнение в дискографията си.
„Едно от най-важните неща в живота за мен, това са човешките отношения. Музикантите, с които сме заедно в този нов проект не са просто страхотни професионалисти, те са и мои приятели. С тях споделяме наистина много не само в музикален аспект, но и в личен. Днес вярвам, че с тях изградихме една истинска връзка и това се чувства в изпълненията ни, които са понякога силни, понякога музиката е бистра и сложна, повече от актуална, но винаги връщаша се към корените и традицията.“ – Пиер Маркюс

Защо заглавието на албума е „Pyrodance“?
„Pyro“ е прякора на Пиер, който добавя и думата „danse“ (от френски – танц), произхождайки от щастието към живота и неспирното желание за споделяне, но също така и като почит към гениалния пианист Телониъс Монк, от чието творчество е вдъхновена и едноименната композиция към албума.

Няколко заглавия от албума :

Mestre Dana
Тази композия е написана за големия френски барабанист и ментор на Пиер, Jean-Luc Danna, който в качеството си на човек и музикант представлява изкуството да живееш с нестихващо щастие.

Luboff
Това заглавие е посветено на съпругата на Пиер, която е българка и е също така почит към богатството на фолклорната традиция в България.

Батист Ербан – алт и сопран саксофон
Симон Шивалон – пиано
Пиер Маркюс – контрабас и композиции
Тома Делор – барабани

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>