Пиер Маркюс квартет със специалното участие на Батист Ербан (Франция)

Музиката на френския контрабасист и композитор Пиер Маркюс е едновременно енергична и изтънчена. Със своите красиви и модерни цветове тя смесва чистата мелодия и сложната хармония. Пиер Маркюс събира в своя квартет талантливи музикант, всеки със свой личен почерк и характер. Това се оказва правилната формула за идентичността на групата.

Пиер Маркюс започва да се занимава с музика сравнително късно – на 16 години, избирайки бас китарата. Изцяло самоук, той прави първите си стъпки с фънка, реге музиката и рока, преди да открие джаза няколко години по-късно. На 23 години е приет в Консерваторията в Ница с контрабас, където среща музикантите Франсоа Шасанит и Жан Марк Бакарини, които стават негови преподаватели. По време на обучението си бързо се налага като един от най-търсените музиканти на Лазурения Бряг, записвайки множество албуми като сайдмен. През 2016 г. се мести в Париж, където и до днес работи с едни от най-изявените музиканти на френския и американския джаз. В периода 2014 – 2016 г. участва и печели редица конкурси и отличия за джаз.

Саксофонистът Батист Ербан е едно от най-ярките имена на френската джазова сцена. След като завършва Парижката консерватория в класа на Рикардо Дел Фра, се среща с барабаниста Андре Секарели. Впечатлен от младия саксофонист, той му помага с издаването на дебютния му албум „Brother Stoon“, записан с музикантите Пиер де Бетман и Силвен Романо. През 2012 г. прави дебюта си в митичната зала Олимпия в Париж, а година по-късно печели „Les Victoires du Jazz“. Творческият му път го среща с музиканти като Алдо Романо, Джеф „Тейн“ Уотс и др. Някои от артистите, с които споделя сцена през годините, са Кени Гарет, Джеймс Картър, Енрико Рава, Джери Бергонци и др.До последно е и част от групата на наскоро напусналия ни Шарл Азнавур. През 2019 г. печели най-високото отличие за музика във Франция, наградата на името на Джанго Рейнхард.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>