Да засвирят тромпетите!

Второто издание на международния фестивал Джаз форум Стара Загора ще се проведе от 13 до 15 юни 2013 г.

Тромпетното свирене в джаза е фокусът на второто издание на фестивала Джаз Форум Стара Загора. Под мотото „Да засвирят тромпетите! / Let the trumpets play!” ще преминат трите фестивални дни от 13-и до 15-и юни.

Джаз форум Стара Загора 2013 е първото за годината голямо джазово събитие в България. Фестивалът вдига летвата с изключително силното международно участие в програмата си. Амбицията ни е да предложим на публиката проекти с безкомпромисно музикално качество, в които чуждестранните и българските музиканти обединяват усещането си за джаз и таланта си – обясняват организаторите.

Изпълнители от Холандия, Унгария, Полша, Австрия, Великобритания, САЩ и Колумбия ще партнират на българските си колеги. Сред звездите от чужбина са Ерик Влуиманс (Холандия), който ще солира за Биг бенда на Българското национално радио, Жерар Презенцер (Великобритания) ще партнира на Михаил Йосифов бенд, Александър Сипягин (САЩ) ще се изяви с формацията на братя Владигерови, а Бела Салоки (Унгария) ще отдаде чест на Военния биг бенд на Стара Загора и на Dixieland All Stars. Пред старозагорската публика ще се представи и Мачей Фортуна трио от Полша.

Сред изпълнителите, естествено, най-многобройни са тромпетистите. Всеки от тях ще покаже своето майсторство, а всички участници във фестивала се обединяват около общата цел да разкрият красотата и магията на инструмента, който с право се нарича Краля на джаза.

Росен Захариев, Михаил Йосифов, Венцислав Благоев и Александър Владигеров ще демонстрират възможностите на българската тромпетна школа, подкрепени от Кути Върбанов и доайена Данчо Капитанов.

В тази своеобразна тромпетология ще звучат композиции от всички епохи на джаза: от блус и диксиленд, през златните времена на 40-те и 50-те, та до наши дни – със съвременни авторски композиции, етно и дори фрий джаз.

Особено внимание фестивалът отделя и на приемствеността. „Джаз за деца с Венци Благоев” ще приобщи най-малките почитатели на жанра, а квартет „Розов свят“ ще пеят заедно с Биг бенда на БНР.

„Ако само питаш, никога няма да разбереш (какво е джаз)“ – Луис Армстронг. За творчеството и приноса на Сачмо и значението на тромпета за джазовата музика ще говори в лекторията си проф. Владимир Радулов, която е част от съпътстващата програма на фестивала.

Джаз форум Стара Загора се организира от Община Стара Загора, с изключителната подкрепа на КонтурГлобал и с подкрепата на Унгарския и Полския културни институти, хотел „Форум”, парк-хотел „Стара Загора“ и БулАгро АД.

Етикети:  

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>