Джазът между вчера и утре (Галерия)

Всеки голям и пораснал музикант някога е бил дете и е бъркал нотите. Няма страшно да объркаш, даже и когато си пораснал, важното е да слушаш и да подаваш ръка. Защото и от децата може да научиш нещо ново. 12-годишната цигуларка Стефани осезаемо затрудни професионалните джазмени с темата, която засвири в началото на третата фестивална вечер. На Митко, Стани, Даниеле и Стю им трябваше доооста време, докато успеят да се включат в изпълнението й!
Дъждът малко попречи обявеният за 18 часа флашмоб „Джаз за деца“ да се случи, но пък именно децата поставиха началото на третата фестивална вечер. Джазът между вчера и утре – от първите звуци, изсвирени по детски пред публика до горещите аплодисменти и бисове за утвърдените артисти – всичко това представи деветият Джаз форум Стара Загора.
Барабаните се оказаха предпочитаният инструмент и за 4-годишния Михаил Христов, и за няколко години по-големия Петър Богданов.
Едно друго слънчево момиченце – порасналата вече Велека Цанкова пък показа, че много се е старала и много е учила, защото изпя едни от най-трудните песни – „Жаба жабурана“, „Щъркел дългокрак“, а за „Чело коте книжки“ даже й се наложи да потърси помощ от Петър Терзиев 🙂
А пък на Венци не му остана нищо друго, освен да отвори вълшебния куфар с перкусии. И да подава ръка на вече няколко поколения деца и млади музиканти.
И някак неусетно детските изпълнения преляха в изпълнения на страшно големи и пораснали музиканти, които свириха музика от един още по-голям човек – композитора Йосиф Цанков. По аранжименти и в изпълнение на неговия внук Вили Стоянов пред старозагорска публика оживяха жълтите листа на старата липа, първите откраднати целувки и първото „Обичам те“ с гласа на Петър Терзиев. Тодор Бакърджиев с тромпета и глас възкреси легендарния Сачмо, Велека после си попя добре, дори и с пианиста Стани, а с Цветомир Цанков изпълниха и заклинание за лятно време.
Публиката пък не се уплаши от хладното време и подмолния ръмеж, дори комарите не пожелаха да кротуват, възбудени от звук и красота.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>