Джазът между вчера и утре

Джазът между вчера и утре е тематичното ядро на третата фестивална вечер. Музикалните домакини Военен биг бенд Стара Загора с диригент капитан Цветомир Василев и фестивалното комбо „ЗараАрт“ на Венцислав Благоев ще партнират на солистите Велека Цанкова, Петър Терзиев, Велислав Стоянов, Тодор Бакърджиев. Ще звучат обичани произведения от световната класика, композиции в почит към Чик Кърия редом с песни на Йосиф Цанков в аранжименти на Велислав Стоянов и Димитър Благоев.

Венцислав Благоев! Забележителен български музикант и джазмен от световна величина, тропетист и шило-в-торба-не-стои 🙂 Венци е сред най-активните представители на родния джаз, благодарение на енергията и усилията му Джазът живее! дори в най-трудните времена. Основател на Джаз форум Стара Загора, той е инициатор и организатор и на още няколко големи  международни събития – Пловдивски джаз вечери, Джаз фест Благоевград, Джаз под звездите на Деветашкото плато и др. Проектът му „Джаз за деца“ промени изцяло представите за музика на няколко поколения деца, като ги запали за джаза и импровизацията. Венци умее да увлича, а когато е на сцената, раздава себе си до последно.

Капитан Цветомир Василев е един от водещите диригенти на Българската армия. Диригент е на Военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада. Формацията е част и от Фестивалния оркестър на Българската армия, заедно с Великотърновския оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“. Участва в организирането и реализирането на единствения у нас Международен фестивал на военните оркестри. Заедно с Венцислав Благоев е създател на първия Военен биг бенд в страната.

„Защо не направим един военен биг бенд в Стара Загора?“ – небрежно предлага Венци Благоев на кап. Цветомир Василев през лятото на 2011 г. Година по-късно, през юни 2012 г. военните музиканти имат бойно кръщене в изцяло джазово амплоа на първия Джаз форум Стара Загора. Изключително смела и дръзка изява, тъй като до момента няма военен оркестър в България, който може да предложи цялостен джаз репертоар. Те са първият военен биг бенд у нас. Военен биг бенд Стара Загора с лекота изпълнява както популярни теми и джазови стандарти, така и съвременна авторска музика. За десетте години от създаването си Военният биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев промени осезаемо българската джазова сцена. Бендът е желан и търсен партньор за съвместни мащабни проекти, като сред солистите му са имената на Милица Гладнишка и Цветомир Цанков, Петър Салчев, Васил Петров и др. Като музикален домакин на Джаз форум Стара Загора Военен биг бенд Стара Загора партнира през годините на Крег Бейли, Харви Томсън, Джанис Харингтън (САЩ), Бела Салоки (Унгария), Стефка Оникян, Марина Господинова, Еделина Кънева, Йерванд Маргарян (Армения) и много други.

Димитър Благоев започва да свири на пиано на 6-годишна възраст. Няколко години по-късно открива китарата чрез рок музиката, но не остава задълго сред яките жици. Все още тийнейджър, Митко се посвещава на джаза и класическата музика. От 16-годишна възраст свири редовно с Военен биг бенд Стара Загора в родния си град. Учи две години китара в Националната музикална академия в София, продължава обучението си в Консерваторията в Ница. Пише собствени композиции и аранжименти. Активно изнася концерти като лидер на собствени формации и в партньорство с големите имена на българския джаз на всички големи джазови сцени в България, а с френските си приятели и колеги често свири и на множество клубни сцени в Европа.

Велислав Стоянов е един от най-изявените тромбонисти в България през последните години. Преподавател, джазмен, аранжор, радиоводещ. И внук на големия български композитор Йосиф Цанков. Композиции от проекта му „Среща с деди Йожи“, в рамките на който за последната година излязоха два албума – „Онзи вятър от първата среща“ и „Приказка“, ще чуем непосредствено след премиерата в София. Вили е създател на различни биг бенд формации, освен като импровизатор, изпълнител и автор на музика, той се утвърди и като застъпник на традициите в българската музика.

Велека Цанкова е едно от новите лица на българската клубна джаз сцена.

През 2021 г. издава първите си дебютни авторски песни – „Стъпки в пясъка“, „Околосветско пътешествие“, „Ти си някъде там“ и „Сън“ в колаборация с музикантите Михаил Йосифов и Атанас Попов. Велека се дипломира в НМА (2018) в класа по поп и джаз пеене на доц. Алис Боварян. Интересът й към джаз музиката я отвежда към Холандия и Италия, където преминава обучение в консерваториите Maastricht Conservatorium в Маастрихт и Conservatorio di Musica “Giuseppe Tartini” в Триесте.

Участва на множество джазови фестивали в страната и в различни музикални проекти като The words and music of Irving Berlin, Y Jazz, The Swinging Sparrows, Приказки за джаза, Мистерия Гершуин, Съвременен джаз с българска лирика. Солист е и във вокално-инструментална група BG Vintage, под ръководството на Михаил Йосифов.

Петър Терзиев е най-младият изпълнител в тазгодишния Джаз форум Стара Загора. Роден през 2002 г., Петър вече има завидни творчески изяви. В дует с Вилизар Гичев издадоха албума “С укулеле по света” и осъществиха две национални турнета и десетки участия на клубни сцени в цялата страна. Младият певец има и самостоятелни изяви, а интересът му към джаза се ражда, когато преди няколко години среща Венци Благоев и „Джаз за деца“. Активен участник е във фестивала “Джаз под звездите на Деветашкото плато”.

Талантът му е забелязан и от Вили Стоянов, който го привлича за съвместна работа. Заедно с Митко Благоев и Даниеле Феббо участва в Just Bossa, посветен на вокалната боса нова, а само преди няколко дни взе участие в премиерата на албума „Приказка“, който е част от инициативата на Вили Стоянов „Срещи с деди Йожи“.

Петър е възпитаник на софийската испанска гимназия, а в момента е студент в НАТФИЗ със специалност Режисура за драматичен театър.

Станислав Арабаджиев се дипломира през 2014 г. с джаз пиано в НМА, където негови учители и вдъхновители са Юлия Ценова, Антони Дончев и Христо Йоцов. Изявява се в колаборации с Венцислав Благоев, Милчо Левиев, Камелия Тодорова, Петър Салчев, Christiane Karam (САЩ), Joris Teepe (САЩ, Холандия), Conrad Herwig (САЩ), Ilire Avdiu (Kosovo) и много други.

Участва във всички големи джазови фестивали в страната. Със своето джаз трио Станислав прави поредица от концерти с Васил Петров. Станислав представя България със своето трио на балканския джаз форум ‘Balkan Jazz Showcase’ в Тирана. През 2019 г.е пианист в националното турне на Крейг Бейли и Петър Салчев.

Освен като изпълнител, Станислав обучава млади музиканти, с които работи индивидуално и като преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ и Нов Български Университет.

Стоил Иванов е от младото поколение барабанисти. Средното си образование завършва в НУМТИ “Добрин Петков” в Пловдив със специалност ударни инструменти. По-късно завършва магистратурата си при проф. Христо Йоцов в НМА. Участник в проектите на Венци Благоев „Джаз за деца“ и “Джазтет”, както и в спектакъла за деца “Алиса в страна на джаза”. Заедно с Борислав Илиев създават триото “Threeplay”, с което печелят джаз конкурса на Plovdiv Jazz Fest. Изявява се и като композитор.

 

Тодор Бакърджиев е роден през 1988 г. в гр. София. НМА“Проф.Панчо Владигеров“ с тромпет в класа на проф. Ангел Македонски. Лауреат е на „Млади виртуози“, „Охридски бисери“, „ Светослав Обретенов“ и др. Стипендиант е на фондация „Димитър Бербатов“ за изявен джаз импровизатор. Активен участник в майсторските класове на Милчо Левиев и Вики Алмазиду с гост музиканти: Глен Ферис, Чико Фрийман, Крейг Бейли, Аарън Голдбърг, Петър Славов, Били Кобъм и др. Бакърджиев свири в съставите на Национална опера и балет, Нов симфоничен орекстър, Софийска филхармония, Симфоничен оркестър и Биг Бенд на БНР и др. Концертира в Европа, Азия, Африка и Америка. В периода 2017-2019 г. е преподавател по тромпет и ръководител на джаз бенда към НМУ“Л. Пипков“, с който осъществява дебют на международна сцена в Синсинати ( САЩ ).

Даниеле Феббо е роден през 1993 г. в София. На 14-годишна възраст се сдобива с първата си бас китара. „Eдин мой приятел ме покани да се присъединя към неговата група. Без да се замислям, се съгласих. Не след дълго осъзнах, че музиката е нещото, с което искам да се занимавам. Това за мен се оказа не просто прищявка, а начин на себеизразяване“.

През 2012 г., Даниеле е приет в „Saint Louis College Of Music“ (Рим, Италия), където учи три години и разширява музикалния си кръгозор. След завръщането си в България Феббо активно се вписва в клубната джаз сцена. Участва в редица проекти с Велислав Стоянов, Димитър Благоев, Михаил Йосифов, а напоследък прави опити и в композирането и аранжимента.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>