Джаз форум Стара Загора ден първи

С приветствие от заместник–кмета по култура г-жа Иванка Сотирова се откри седмият межднароден Джаз форум Стара Загора, който се организира от Общината.

От името на основния спомоществовател „Контур Глобал Марица Изток 3“ г-н Алесандро Морето поздрави препълнената зала на Операта. „Там, където е „КонтурГлобал“, там има енергия, и със сигурност където има музика, енегията също блика.  Щастливи сме да бъдем спонсори и да помагаме на Община Стара Загора в осъществяването на този прекрасен фестивал, който излезе много бързо от регионалните рамки и се превърна в международно по своята значимост събитие. Красотата в музиката е темата тази година. Ще я усетим чрез най-добрите дами на джаза в България и Европа, които ще слушаме в три поредни вечери“ – обобщи г-н Морето.

Като безспорно доказателство за думите му изпълненията на Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев трио олицетвориха цялата дамска прелест на българския джаз.

С рядко представяни стандарти и най-обичаните й песни по музика на Александър Бръзицов и Вили Казасян, Камелия Тодорова доказа, че неслучайно е определена за Първа дама на българския джаз. Публиката пееше заедно с нея любимите на поколения песни, а  „Да е влюбен този свят“ предизвика бурни аплодисменти. Не закъсняха и бисовете.

Модерното лице на джаза обрисуваха в етно стилистика и „Аутентик квинтет“ със специалното участие на гъдуларката Даринка Цекова.  Създадена през 2012 г. от Живко Василев (кавал, пиано) и неговата сестра Райна Василева (вокал, перкусии), формацията съчетава български фоклор с разнообразни музикални стилове като джаз, фънк, поп, фламенко, уърлд и др. През март 2018 г.  „Аутентик“ получи приза за културен принос  „Добрите музиканти“, връчен от „Загорка“.

 

В безспорен любимец на вечерта се превърна тромбонистката от Великобитания Карол Джарвис. Тя покори публиката с нежността, лириката и емоционалната наситеност на музиката, която изсвири. Фина, крехка и много ефирна , мис Джарвис демонстрира съвършенство в изпълненията на тромбон – един безусловно мъжки инструмент.

„Запалих се по тромбон на 11-годишна възраст – разказа тя. – В този инструмент ме привлече забавният начин, по който се свири на него, а и това беше единственият свободен инструмент в училището.“

Изпълненията й осмислиха до последната нота избора, който е направила. С мек и изключително кадифен тон, тромбонът на Карол разказваше за доброта и любов.

„Баладичното е предпочитаният начин, по който изразявам емоциите си. Като аранжор винаги се стремя да намеря най-лиричното звучене, което постигам и чрез вплитане на струнни инструменти в аранжиментите си.“

И наистина – с помощта на струнния квартет Милена Димова, Юлия Кирова, Константин Косев, Георги Богданов – класически пиеси като „Oblivion“ на Астор Пиацола и джаз стандати като „But Beautiful“  прозвучаха като интимни изповеди, събрали в себе си човешката обич и битката за живот.

От сцената Карол сподели, че вече повече от 15 години всеки нов ден за нея е благословия, тъй като е имала злокачествено онкологично заболяване, за което традиционната медецина не е била в състояние да помогне.

Карол Джарвис е 22-рият  човек в света и едва вторият във Великобритания, който се подлага на екпериментално лечение с новия пепарат Adcetris. Когато лъче- и химиотерапията не успели, Карол опитва в три поредни пъти лечения с екпериментали медикаменти, като през цялото време не спира да работи активно и да изнася концерти по целия свят. Първият и вторият са неуспешни, но при третото лекаство подобрението й предизвиква огромна изненада у лекуващите я специалисти.

Имаш един месец да решиш какво ще правиш оттук нататък – казал онкологът й. – Сега си в ремисия, но не се знае колко ще продължи тя, затова трябва да избереш дали да направим костномозъчна трансплантация, или да оставим нещата така.

„Избрах трансплантацията. От 11 милиона донори едва у двама имаше пълно съвпадение с моите показатели. Единият донор се оказа бременна жена, което сведе шансовете ми за живот до добрата воля само на един човек в света. И той се съгласи!

Днес нося клетките на мъж от Германия, имам неговото ДНК и съм съвсем друг човек. Животът за мен означава всичко и знам защо го живея!

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>