Джаз форум Стара Загора – трети фестивален ден

Начало на третия фестивален ден поставят Лили Илиева и Минимум квартет –  Александър Логозаров, Димитър Льолев, Борис Таслев, Борислав Петров. Освен общите музикални вкусове и философия, тях ги свързва и сходният им път на развитие, който минава през Грьонинген (Холандия), където в консерваторията „Принц Клаус“  гост преподаватели са едни от най-големите имена на съвременната джаз сцена в Ню Йорк. Поотделно членовете на групата са активни на българската, холандската и международната джаз сцена. От около година са вплели опита и творческия си почерк заедно, а вдъхновение за музиката си формацията намира в изключително богатата вокална традиция  създадена от имена като Ела Фитцджералд, Бети Картър, Кармен Макрий, Шърли Хорн, както и от енергията и комплексността на съвременния джаз от Ню Йорк.

JP3

Between the worldsНа мистично пътуване между световете отвежда вторият албум на JP3. Представянето му в Стара Загора е част от националното турне на формацията, в която участват Живко Петров – пиано, Димитър Семов – барабани, и Веселин Веселинов – Еко – контрабас.

“Between the Worlds” съдържа 9 авторски композиции, които са дело на Живко Петров и Веселин Веселинов – Еко. В албума, освен тримата музиканти, участват и щрайх „Арена” квартет  – Пламена Жекова (цигулка), Орлин Цветанов (цигулка), Валентин Геров (виола) и Христо Танев (виолончело). Красотата и разнообразието на композициите е поредното доказателство за мощния талант на тримата музиканти, които заедно радват ценителите на добрата музика вече повече от десет години.

Триото се формира през 2004 г. и бързо се превръща в една от най-успешните български джаз формации. Следват многобройни клубни и фестивални участия и първият концертен запис издаден на DVD в България, който излиза през 2006 година със заглавието „Understandable“. Триото  издава първия си студиен албум през 2012 г. със заглавието „It’s A Dream“.

10858464_786691221366013_480999061409613079_n

По традиция финал на джазовите празници поставя Военен биг бенд Стара Загора с диригент кап. Цветомир Василев. В последния фестивален концерт бендът ще свири с утвърдени и млади солисти. Пианистът и композитор Васил Спасов е подготвил авторски аранжименти специално за оперната прима Еделина Кънева, която ще пее и в дует и с Цветомир Цанков. Авторски аранжимент и солово изпълнение ще чуем и от Теодор Петков и Благовеста Косева. Живко Петров, Димитър Льолев и Венцислав Благоев ще солират с младите си колеги Здравка Василева и Мариан Божидаров. На сцената ще видим още оперния бас Стефан Владимиров, който се ще се изяви и в джазово амплоа, а балерината Ромина Славова ще вплете и танца в магията на джаза.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>