Йълдъз Ибрахимова квартет: Джазът е свобода

Йълдъз Ибрахимова – вокал
Антони Дончев – пиано
Веселин Веселинов – контрабас
Христо Йоцов – барабани

day_3_2„Само джазът ми дава свобода. Не само в импровизациите, но и на личността” – споделя Йълдъз Ибрахимова в едно интервю. Йълдъз Ибрахимова не просто пее джаз. Тя е самият джаз.

Изпълнителските й качества не се побират нито в рамките на думите, нито в рамките на различните музикални жанрове. От балканския фолклор, през циганските романси, до класическата музика и джаза – репертоарът й е необозримо пъстър, а начинът, по който го поднася, оставя публиката подвластна дълго след като концертът е свършил. Родена в София на 8 април 1952 г., Йълдъз започва уроци по пиано и солфеж на 10-годишна възраст. Завършва с отличие Националната музикална гимназия „Любомир Пипков”, а по-късно Държавната музикална академия със специалност „Оперно пеене”. Дебютира през 1975 г. с квартета на Марио Станчев, а впоследствие работи с музиканти като Любомир Денев, Огнян Видев, Веселин Николов, Петър Петров, Антони Дончев и Боян Воденичаров. Притежава уникален гласов диапазон, обхващащ четири октави, и импровизира с него, досущ наподобявайки звученето на контрабас, виола или тромпет.

Концертът на Йълдъз Ибрахимова на ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА се случва непосредствено след честването на 60-годишния й юбилей миналия месец в София. На сцената ще й партнират Антони Дончев, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов.

Пианист и композитор, диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев е ключова фигура в българския джаз през последните 20 години. Съосновател на уникалната формация „Акустична версия“. Антони Дончев осъществява и множество проекти с различни световноизвестни музиканти, сред които Том Харел, Джордж Гарзоне, Анди Скофийлд и др. Гастролира като соло пианист, композира филмова и театрална музика.

Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране и без проблеми съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

Още в началото на кариерата си Веселин Веселинов-Еко се утвърждава като търсен студиен изпълнител и участва в стотици записи и концерти, прави театрална и филмова музика, телевизионни и радиопредавания. В периода 1990-2002 г. е член на Подуене блус бенд. Партнира в проекти на Бени Мопин, Клаудио Понтиджа, Ленърт Аберг, Арабел Караян. През 2003 г. е обявен за басист на годината, а през 2009 г. е отличен с „Кристална лира” за джаз. Композитор, аранжор, Веселин Веселинов-Еко е в основата на култовата фюжън формация „Зона Ц”, има безброй сътрудничества както в популярния жанр, така и на джазовата сцена.

Христо Йоцов съпътства Йълдъз Ибрахимова в почти всичките й изяви на родна сцена. Професор по ударни инструменти в НМА „П. Владигеров”, развива активна изпълнителска дейност като джазов музикат от 1978 г. Участва в концерти и фестивали с реномирани български и чуждестранни артисти в Европа, Канада, Индия, Израел, Япония. Има стотици записи за български и чуждестранни компании и над 30 издадени компактдиска. Автор на много джазови пиеси и аранжименти за комбо и биг бенд, камерен и симфоничен оркестър. Композира симфонична музика: „Концерт за кларинет и симфоничен оркестър”, „Концерт за маримба и симфоничен оркестър”, „Концерт за обой и симфоничен оркестър”, камерни творби. Лауреат на множество престижни български и международни награди за джазова музика.

ГАЛЕРИЯ:

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>