Малкият Борил и Венци Благоев откриха втората фестивална вечер на международния „Джаз форум Стара Загора“

С изпълнението си на тромпет детето грабна симпатиите на публика и музиканти, точно както го направи и преди две години по време на първото издание на форума, аплодиран от Йълдъз Ибрахимова , Христо Йоцов и другите музиканти на сцената в операта.

Стара Джазора, както находчиво прекръсти града г-н Даниел Киряков от „Контур Глобал“, снощи вреше и кипеше. Първи на сцената сред античните камъни свириха Димитър Бодуров, Петър Момчев, Димитър Карамфилов, Атанас Попов и Нейко Бодуров. Те представиха авторска музика на Димитър Бодуров – млад пианист и композитор, който развива много успешна кариера Западна Европа.

„Браво! Браво на този град за фестивала, който прави!“ – бяха първите думи на преподавателя и основател на Лионския департамент по джаз Марио Станчев. Той се представи с авторска музика за три формации – секстет, дуо и трио. Емоционално и много артистично колегата му Лионел Мартен, с когото работят във Франция, унищожи и без това крехката дистанция между сцена и зрители като слезе да свири сред публиката. Джазовите страсти ескалираха, когато Лионел засвири едновременно на тенор и сопрано саксофон, а след това дори свали мундщука на саксофона, демонстрирайки как може да се свири и с „половин“ саксофон.

Заедно с Христо Йоцов и Димитър Карамфилов маестро Станчев представи и няколко композиции от наскоро издадения им албум „Есенни листа в София“.

Кулминацията на вечерта настъпи, когато на сцената се качи звездата на фестивала Джордж Гарзон. Заедно с Антони Дончев, Симеон Щерев, Росен Захариев, Георги Дончев и Димитър Семов той сътвори магия, която е възможна само в джаза – напълно импровизационна музика, музика без ноти и репетиции, която се ражда тук и сега, само Тук и само Сега.
Заключителната част на фестивалната вечер изнесе Биг бендът на Българското национално радио със солист Джордж Гарзон. Под диригенството на Антони Дончев сцената буквално избухна в груув експлозия, която моментално зарази и публиката.

„Благодаря на проф. Цанко Яблански, с чиято протекция органите на реда ни позволиха да свирим и отвъд определеното време“ – каза от сцената на финала артистичният директор Венцислав Благоев, гушнал петмесечния си син, и посвети емоционално изпълнение на тромпет специално за бившия кмет на града.

„Джаз форум Стара Загора“ продължава и тази вечер от 19 ч. на античния форум „Августа Траяна“.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>