Михаил Йосифов бенд със солист Жерар Презенцер – тромпет, (Великобритания)

Интересен, красив и пълен с импровизации тромпетен диалог ще представят Жерар Презенцер и Михаил Йосифов бенд. Репертоарът им включва пиеси на някои от най-големите имена в бибопа – Клифърд Браун, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Лий Морган.

Когато тромпетното му соло става световен хит, Жерар Презенцер е едва на 18 години. Композицията Cantaloop (Flip Fantasia), записана с бандата US3 върху Cantaloupe Island на Хърби Хенкок, покорява музикалните класации и чупи рекордите по продажби. Израснал в покрайнините на Лондон, Жерар започва да свири на тромпет на 10-годишна възраст. Още тийнейджър, той вече е активен член на лондонската джаз сцена. На 18 записва албум с големия джаз пианист Стан Трейси за Blue Note Records, работи и с Чарли Уотс от Rolling Stones, за когото пише и продуцира музика през последните 20 години.
Печелил 4 пъти British Jazz Awards в тромпетната категория, Жерар е издал 3 солови албума, записва с музиканти като Джони Мичел, Рей Чарлс, Стинг, Джони Грийнууд. Преподава в Кралската музикална академия в Лондон, а от няколко години живее в Дания и е солист на Биг бенда на Датското радио.

Михаил Йосифов едва ли се нуждае от представяне. Тромпетист, композитор, аранжор, преподавател, хваща тромпета на 11 години и не се разделя с него вече повече от четвърт век. Той е един от най-активните български джаз музиканти в последните години, с дълъг списък както с концертни участия, така и със студийни записи. През април тази година заедно със своята формация Михаил Йосифов секстет издаде албума “Счупени прозорци” – живо, богато и модерно музикално пътуване от авторски парчета и джаз стандарти.

В немалка степен обликът на днешната българска джазова сцена дължим на Ангел Заберски – син. Пианист, аранжор, диригент, композитор на джазова и класическа музика, той е от музикантите, които еднакво добре работят както с малки формации, така и с големи оркестри. В началото на пролетта издаде поредния си авторски албум Reflections, в който участват още Стоян Янкулов и Борис Таслев.

Борис Таслев се изявява успешно и като джазов музикант, така и в популярните жанрове. Свири с оркестъра на музикалния театър „Ст. Македонски”, с няколко етно-фюжън формации, в салса и тимба групите „Манго Дуенде”, „Тумбаито”, „Ире”. Работи с Димитър Льолев октет , Биг бенд “Брас Асоциация”. Партнира в концерти на Васил Петров, Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и др. Има множество изяви на фестивали в Европа, както и в предавания на БНТ, БНР, Нова телевизия.

Младият и изключително талантлив барабанист Борислав Петров привлече вниманието на джазовата общност у нас с участието си в „Джаз панорама Благоевград 2012”. Кариерата му започва с рок група „Сленг“, а след това свири във фолк-фюжън формацията „Брейнсторм“. По време на обучението си в престижните консерватории в Грьонинген и Амстердам Борислав създава „Джазаница“ и още няколко джаз проекта, повлияни от българския фолклор. Свирил е с холандски, европейски и американски музиканти в различни формации из цяла Европа.

ГАЛЕРИЯ:

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>