Нов албум на Ангел Заберски звучи за първи път на „Джаз форум Стара Загора“

Теми на Пучини, Чайковски, Шуман и други класици, авторски композиции и аранжименти на Заберски оплитат джаз и опера в романтичен валс

Предпремиерно изпълнение на част от композициите в новия албум на Ангел Заберски трио ще бъдат представени на „Джаз форум Стара Загора“. „Това е първото представяне на албума пред публика изобщо и то щастливо съвпада с темата на фестивала „Където Операта суингира“, не скри вълнението си Ангел Заберски.

От няколко месеца работи по този проект. Още не му е избрал име, но пък цялостното му послание е недвусмислено и ярко. „Лиризмът на Пучини, славянската топлота на Чайковски, мечтателността на Шуман – неслучайно тази музика ни вълнува. Това е реакция срещу жестокостта, отчаянието и ужасяващите сензации,  с които ежедневно ни заливат“, обяснява Заберски.

Сред необятния океан на класическата музика в албума са подбрани оперни арии, балетни теми и симфонични фрагменти, които в най-голяма степен импонират на собствената му нагласа и възприятия. „Nessun Dorma“ от „Турандот“ на Пучини, поднесена в аранжимент за джаз трио, е предизвикателство, което малцина биха дръзнали да приемат. „Пучини е мой идол в оперната музика, подхождам към творбите му с особено вълнение и уважение“, споделя Заберски.

Валсът от „Лешникотрошачката“ на Чайковски, арията на Рудолф от първо действие на „Бохеми“, теми на Шуман, както и  авторските „а ла джаз танга“ на Заберски оформят цялостното романтично звучене на албума. С вещината на композитор, натрупал солидна творческа увереност, Ангел Заберски поднася симфоничния материал в аранжимент за джаз трио, през призмата на съвременните джаз хармонии.

Албумът ще има своята първа среща с публиката на 12 юни от 19 ч. на сцената на „Джаз форум Стара Загора“.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>