Петър Салчев квартет: Джазово усещане за музиката на Балканите

Петър Салчев – вокал
Веселин Койчев – китара
Александър Леков – контрабас
Стоян Янкулов – барабани

Ако попитате пловдивчани кои са най-известните съвременни джазови музиканти под тепетата, те еднозначно ще отговорят: Петър Салчев, Веселин Койчев и Александър Леков. Имената им са синоним на перфекционизъм, а активната им концертна и преподавателска дейност е в основата на днешния джазов облик на града. Като прибавим към тях и покоряващата експресивност на Стоян Янкулов-Стунджи, удоволствието на публиката е гарантирано.

Петър Салчев е сред най-популярните мъжки джазови вокали в страната. Притежава забележителна дълбочина на израза и въздейства с чувствителната проницателност на своите интерпретации.

Певецът започна силно годината с проекта си ONE BALAD NIGHT, представен най-напред пред пловдивска публика, а след това с изключителен успех изнесе концерти в Атина, Солун, Истанбул и Лондон. Специално за джаз фестивала в Стара Загора Петър Салчев се впуска в поредно предизвикателство, оставайки верен на себе си: винаги нещо ново и винаги с послание на сцената. Квартетът му ще представи своето джазово усещане за музиката на Балканите.

Джазовата му кариера започва с „Бели, зелени и червени”, а по-късно е солист на Биг бенда на БНР. През 1995 г. печели наградата за най-добър млад изпълнител на Младежката джаз среща в Пловдив. Партнира с големите имена в българския джаз, изнася концерти из цяла Европа и САЩ.

Роденият в Стара Загора Веселин Койчев е част от емблематичните формации „Джаз линия” – заедно с Теодосий Спасов, Радул Начков и Йълдъз Ибрахимовa, и „Бели, зелени и червени”. Зад гърба си има безброй концерти, записи, сътрудничества с известни български и чужди музиканти. Композитор, аранжор, преподавател по китара в Музикалната академия в Пловдив, доцент в специалност „Поп и джаз” в Пловдивския университет.

Александър Леков е от младото поколение джазмени. От 1999 г. активно работи в различни формации с музиканти като Милчо Левиев, Шибил Бенев, Петър Момчев, Антони Дончев и др. Преподавател в АМТИИ – Пловдив, специалност „Баскитара”. Леков е в състава на Биг бенд Пловдив.

Добилият международна популярност от участието си в Евровизия Стоян Янкулов-Стунджи е много повече джаз музикант. Свирил е с Биг бенда на БНР. Участва в проекти на Боби Макферин, Корнел Хорват, Енвер Измаилов. Янкулов е лауреат на множество награди за джаз и принос в областта на изкуството и представянето на българската култура по света. Музикалните критици наричат уникален стила му на свирене. Той успява да възпроизведе оркестрово звучене на ударните инструменти и у слушателя остава впечатлението, че свири повече от един перкусионист.

ГАЛЕРИЯ:

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>