Три дни „Джаз за деца“ и филми за джаза в Стара Загора

Започва фестивалната седмица на „Джаз форум Стара Загора“

В три поредни дни – 6, 7 и 8 юни, от 11.00 часа децата от Стара Загора могат да се забавляват в парк „Пети октомври“ с програмата „Джаз за деца“, а от 19.00 часа в Радио Стара Загора киноманите могат да гледат прожекции на емблематични киноленти, свързани с джаза.

Събитията са с вход свободен и по традиция дават начало на фестивалната седмица на Международния  „Джаз форум Стара Загора“, който тази година започва на 9 юни.

„Джаз за деца“ е образователен проект, който дава възможност на хлапетата да се потопят в магията на джаза, да се запознаят с различните инструменти и да посвирят с професинални музиканти.  Репертоарът включва популярни български и чуждестранни детски песни в джазов аранжимент, както и класически пиеси с участието на децата.

Малките импровизатори могат да участват с пеене или инструменти, както и да свирят на различни перкусии, а за най-срамежливите се грижи специален вокален медиатор.

За любителите на киното предфестивалната програма на „Джаз форум Стара Загора“ предлага кинолекторията „Музиката, която обединява“. Неин автор и модератор е Цветомир Цанков – изтъкнат джаз певец, солист на Военен биг бенд Стара Загора.

Цветомир ЦанковДжазът е музика, обединяваща не само култури, но и творци и публика от различни точки на света. С мисия като тази никак не е случайно, че той намира адекватно битие върху филмовата лента още с появата на звука в киното, но особено активно тя започва да звучи от големия екран през втората половина на ХХ век, обобщава Цветомир Цанков.

Прожекциите са от 19.00 часа на 6, 7 и 8 юни в залата на Радио Стара Загора, където ще видим:

„ДЖАЗ В ЕДИН ЛЕТЕН ДЕН“ („JAZZ ON A SUMMER’S DAY“)- САЩ, 1960, реж. Бърт Стърн, Арам Авакян, с Луис Армстронг, Махалия Джаксън, Дайна Уошингтън, Анита О’Дей, Телониъс Мънк, Джери Мълиган, Джордж Шиъринг и др, 79 мин.

„54-ТА УЛИЦА“ („CALLE 54“) – Испания/Франция/Италия, 2000, реж. Фернандо Труеба, с Чучо Валдес, Бебо Валдес, Елиън Елиас, Гато Барбиери, Пакито Ди Ривера, Тито Пуенте, Мишел Камило и др., 106 мин.

„ФОТОУВЕЛИЧЕНИЕ“ („BLOW-UP“) – Великобритания/Италия, 1966, реж. Микеланджело Антониони, с Дейвид Хемингс, Ванеса Редгрейв, Сара Майлс, Джейн Биркин и др., 111 мин.

Официалното отриване на Петия международен „Джаз форум Стара Загора“ е на 9 юни от 19.00 ч. на откритата сцена сред античния комплекс „Августа Траяна“.

Всички събития от Джаз форум Стара Загора са безплатни за публиката. Фестивалът се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“, с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, „Контур Глобал Марица Изток 3“, „Булагро“, хотел „Форум“, хотел „Уникато“, ресторант „Музикато“.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>