Френският джипси суинг открива Джаз форум Стара Загора на 9-ти юни

Концертът на „Веселин Койчев хот стрингс“ е посветен на бащата на циганския джаз, белгийския виртуоз Джанго Рейнхард. Известният български джаз китарист Веселин Койчев създава групата специално с идеята да обедини музиканти от различни поколения чрез музиката на джипси джаза. В проекта ще участват младите и талантливи китаристи Петър Койчев и Димитър Благоев, които вече имат свои успешно концертиращи джипси джаз формации. Към тях се присъединяват тамбуристът Валери Димчев и басистът Александър Леков.

Програмата  включва стандарти в уникалния „джипси джаз“ стил, известен също като „джаз-мануш“ – един от най-живите и завладяващи стилове в джаза. Ще бъде изпълнена и българска авторска музика в стил джипси джаз от старозагорския композитор Иван Драголов.

Веселин Койчев е създател на групата „Джаз линия“, която се счита за еталон за български етно-джаз. Лидер е на легендарната джаз формация “Бели, зелени и червени” – най-дълго просъществувалата джаз група в България. С нея изнася многобройни концерти на всички форуми на джаза в страната, представя българската джазова музика на фестивали в чужбина. Автор е на джаз, поп, симфонична и театрална музика, обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Преподава китара в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и в Пловдивски университет.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>