Боряна Димитрова – когато думите не стигат…

Когато думите не стигат, за да се създаде перфектната хармония, Боряна създава ефирни моменти, изпълнени с музикално очарование.

Първата жена, дипломиран саксофонист в България, се казва Боряна Димитрова и ще я чуем като солист на Военен биг бенд Стара Загора, с който ще изпълни свои композиции.

Започва да изучава пиано от 4-годишна възраст, а по-късно обой и саксофон. В юношеските си години се присъединява към Софийския младежки духов оркестър и Младежкия биг бенд, с които изнася концерти в България и чужбина. През 1998 г. завършва музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“, с което става първата жена в България, дипломирала се по специалност „Джаз саксофон“.

Музикалната кариера на Боряна Димитрова се развива в няколко направления. Участва в две от най-популярните български рок и поп групи, с които изпълнява концерти в редица музикални клубове и на различни фестивали в цялата страна. С Държавния симфоничен оркестър и със Симфоничния оркестър на МА „Проф. Панчо Владигеров“ взима участие в музикални проекти, а също така работи и като студиен музикант.

Образованието си Боряна Димитрова продължава в Хамбургския университет по музикални и сценични изкуства в Германия, където успешно се дипломира по специалност „Джаз саксофон“ с педагогически профил. Магистратурата си завършва в гр. Манхайм със специалност „Джаз композиция“.

В Германия Боряна ръководи два авторски музикални проекта – квартет и дуо, характеризиращи се с обединението на съвременните джаз елементи с тези от автентичната българска народна музика.

Издава три самостоятелни албума: „Balkan blues“ (2009); „Carousel“ (2012); „Silent understanding“ (2015).

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>