Ladies In Jazz (Дами в джаза)

Джазът винаги е бил свързан със свободата, а импровизацията е единствената художествена форма, която по дефиниция не може да бъде цензурирана. Темата на лекторията Ladies In Jazz (Дами в джаза) предполага автентична музика, в която пулсира живот, а авторът Емил Войников ще сподели някои свои музикални впечатления и размисли.

Ще бъдат представени шест дами, пет от които са певици – Ella Fitzgerald, Billy Holiday, Dinah Washington, Anita O’Day и Aretha Franklin. Изключението се казва Mary Lou Williams – автор, аранжор и чудесна пианистка.

Емил Войников ще опише някои интересни места в Harlem, свързани с джаза, като Apollo Theatre и Cotton club. Ще прозвучат пасажи от интервюта на един човек, който не е музикант, но чието влияние в джазовите среди от онова време е огромно – известния джазов меценат и продуцент John Hammond, както и автентичен запис на фрагмент от автобиографията на Billy Holiday.

И, разбира се, най-голямата ценност на лекторията ще бъде музиката. Ще се насладим на инструменталния подход към импровизациите на Ella Fitzgerald и Anita O’Day, на мраморния, почти без вибрато тембър на Billy Holiday, както и на пиеса с причудливото заглавие Record Ban Blues, в превод „Блус, посветен на забраната за звукозапис“.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>