Джазът флиртува с операта на „Джаз форум Стара Загора 2015“

Любими арии и теми от класическата музика оживяват в джаз вариант на четвъртото издание на международния фестивал  от 11 до 13 юни

„Където операта суингира“ – под това мото ще протече Международният фестивал „Джаз форум Стара Загора“ от 11 до 13 юни 2015 г. в Града на липите.

Тематичният фокус на четвърто му издание е любопитен и на пръв поглед парадоксален. Как взаимодействат джаз и опера, как строгостта на партитурата насърчава свободата на импровизацията, има ли граница между жанровете и как те взаимно си влияят – ще демонстрират участниците в трите фестивални дни.

„От четири години насам поставяме началото на джазовото лято в България, защото фестивалът ни е първият голям форум за тази музика през годината. Фестивалната ни програма за всяко издание е обединена около ярък тематичен център. За нас е от особена важност да представяме проекти, които са концептуално издържани и с участието на безкомпромисни музиканти от България и чужбина“ –  коментира артистичният директор Венцислав Благоев.

И тази година форумът посреща музиканти от четирите краища на света в амбицията си да е сред водещите джазови събития не само в България, но и на международно равнище. Специален гост на Стара Загора ще бъде един саксофонист, отдавна превърнал се в джаз икона и с огромен принос за развитието на жанра, оперна прима ще пее джаз, а джазова звезда ще пее опера, очаквайте и много други изненади – открехват завесата организаторите.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора и фондация „Джазтет“, със специалната подкрепа на фондация „Америка за България“. И тази година събитието ще се случи сред естествения декор на античния форум „Августа Траяна“.

Наред с основната програма, фестивалът всяка година предлага и богата избор от съпътстващи събития, които започват няколко дни по-рано. Традиционните детски матинета „Джаз за деца“ ще провокират любопитството и куража на малчуганите от 8 до 10 юни на открито в парк „Пети октомври“.

Всички събития от „Джаз форум Стара Загора 2015“ са безплатни за публиката благодарение на  приятелската подкрепа на Фондация Америка за България.

Новини и информация за предстоящите събития търсете на сайта на фестивала http://jazzforumsz.com/jazzforum/, както и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/JazzForumStaraZagora .

Гергана Семерджиева,

„Джаз форум Стара Загора“

2 коментари за Джазът флиртува с операта на „Джаз форум Стара Загора 2015“

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>