Новото в българския джаз

Втората фестивална вечер е посветена на най-новото в българския джаз. Със свои премиерни изпълнения ще се представят някои от водещите ни джазови артисти. На джазовата улица „Августа Траяна“ ще звучат нови, непредставяни на сцена композиции, които бяха създадени през изминалата година.

Определят я като една от най-изящните джазови певици, а напоследък я наричат и „златното момиче на българския джаз“. Преди около месец Марина Господинова издаде „Юли“, а година по-рано записа първата си авторска песен „Без“ – и двете по стихове на Мария Донева.
Марина и Мария поставиха началото на една трайна тенденция в българския джаз – създаването на оригинални български текстове за класически композиции. Десет години по-късно тази тенденция вече е ярко изразена в репертоара на водещите ни джазови вокалисти.

Марина Господинова е лидер на множество проекти, сред които: „ЗЛАТНИТЕ ГОДИНИ НА ДЖАЗА“, „JAZZ ‘n’ GROOVE TALES“ feat. SkilleR, „CELEBRATING BILLIE HOLLIDAY“, „BOSSA NOVA – NOVA BOSSA“ и много други. Особена популярност ѝ носи участието в проекта „ДЖАЗЪТ ПЕЕ НА БЪЛГАРСКИ”, чиято премиера бе в Стара Загора през 2010 г. В него заедно с диригента на биг бенда на БНР Антони Дончев, Венцислав Благоев и Мария Донева представят някои от най-красивите джазови стандарти с оригинални текстове на български език.

Повелителят на ниските честоти Димитър Карамфилов е един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България. Свири с най-изтъкнатите музиканти в страната, както и с много международно признати артисти. Преподава контрабас в НМА „Панчо Владигеров“ от 2014 г.
Димитър Карамфилов е роден през в Стара Загора. Започва да се занимава с музика от ранна детска възраст. Младежкото му увлечение по Рей Чарлз, Б. Б. Кинг, Оскар Питърсън, Чик Къриа оформят силното му влечение към джаза и импровизациите, което по-късно прераства в истинска страст, а оттам и интерес към контрабаса и бас китарата. В музикалната му биография са отбелязани участия на всички значими годишни фестивали в България, както и на много престижни музикални форуми в чужбина. През 2017 г. Издаде първия си авторски албум „Екология“, а в момента работи по реализацията на втори.

Органичната връзка с българската фолклорна традиция и любовта му към джаза недвусмислено откриваме в авторските му албуми Rhodopology (2014) и Eastern Shadows (2017), а в началото на тази години излезе и Some Story.
Роден в сърцето на Родопа планина, Димитър Льолев е второ поколение професионален музикант. Завършил консерваторията “Prins Claus” в Грьонинген, през 2004 година е финалист на престижния холандски джаз конкурс „DutchJazzCompetition”. Групата му „Ракия“ участва в “North Sea Jazz Festival”. През 2005 г. печели втора награда за джаз солист в „Leidse Jazz Stand Competition” в Лайден, Холандия. Същата година е номиниран и за „Harten Aas Jazz Award”.
От 2005 година Димитър Льолев е в България. Усилената му концертна и изпълнителска дейност го среща с едни от най-добрите български музиканти – Теодосий Спасов, Ангел Заберски, Антони Дончев, Михаил Йосифов, Христо Йоцов, Стоян Янкулов, Хилда Казасян, Лили Иванова и много други.

Само преди два месеца Лили Илиева издаде албума си Faces. В него, освен че експериментира с ново звучене, Лили пише музиката и текстовете на отделните песни. Познаваме я като една от най-добрите български джаз певици от новото поколение. През 2008 г. печели второ място на Европейския конкурс за джаз вокалисти, а година по-късно заминава да учи в Холандия. През 2018 г. се появява албумът на Лили Илиева и Minimum Quartet, наречен No Stars at All.
Наскоро Лили реализира още един нов проект в дуо с пианиста Антони Дончев – Never Let Me Go. Записите са направени по време на концерт в Първо студио на БНР през пролетта на 2019 г., но са издадени през 2021 г. не само заради кризата с пандемията, а и заради отдадеността на Лили към първата й рожба.

С присъщата си скромност, Атанас Попов по-често остава встрани от медийното внимание въпреки безбройните му колаборации с музиканти от световна величина. Но когато става дума за стабилна ритъм секция, няма солов инструмент или вокалист, който да не се доверява в пълна степен на Насето. Много талантлив и мотивиран изпълнител, с него на сцена музиката се случва с лекота, категорични са колегите му. Преподава ударни в Националната музикална академия.

Седмица преди официалното представяне на първия му албум, Александър Логозаров ще свири на сцената на Джаз форум Стара Загора. На 17-ти юни излиза „Space Kadillak“, който Сашо реализира с Росен Захариев, Михаил Иванов и Стефан Горанов. Не пропускайте да ги чуете предпремиерно в Стара Загора.
Преди да се запали сериозно по китарата, Александър Логозаров трупа опит със самоделни картонени китари, летви от стари гардероби и т.н. Рокендролът е неговото първо музикално училище, а желанието му да разбере как работи “сериозната” музика го запалва по джаза. Учи в Холандия, работи с някои от местните големи имена, както и с редица гостуващи музиканти от Ню Йорк сцената. Аранжира и пише музика за театър, но китарата и импровизацията остават неговите основни страсти, без вричане в стилови рамки. Със свои и проекти на колеги пътува в Северна Европа, а през 2015 с групата си Logo3o печели наградата за най-добра формация на джаз фестивала в Браила. Свири и издава собствена музика с групата си Space Kadillak, в проекта му с Павел Терзийски, както и е съавтор в дебютния албум на “Лилия Илиева и Минимум квартет от 2018-та, номиниран за Кристална лира.

Определят Петър Момчев като един от най-добрите импровизатори, а безспорният му талант се подкрепя и от факта, че свири с лекота на всички видове саксофони. Сред най-активните изпълнителни на клубна сцена, Петър е водач на саксофонната група на Биг бенда на Националното радио, участва в безброй проекти на наши и чужди формации. Преподавател е по саксофон и носител на черен колан по бойни спортове – една само на пръв поглед странна комбинация.

Прочут с виртуозните си импровизации, Милен Кукошаров е сред най-колоритните изпълнители в България. Познаваме го като джаз пианист и импровизатор, но той е с класическо образование. За него импровизацията е ценно умение, което смело прилага напоследък и в класическите форми. Активно работи и по няколко театрални творби, за които създава песни в мащабни оркестрови аранжименти.

Росен Захариев започва музикалното си образование на 7 години с пиано, а на 10 се насочва към тромпета. Завършва музикалното училище „Л. Пипков”, продължава в Ротердамската консерватория, където учи джаз при легендарния Боб Брукмайер. От 1995 до 1998 г. продължава в колежа „Бъркли”. В периода 1998 – 2001 г. живее в Ню Йорк и е постоянен член на групата на Боб Моузес, участва в записите на албума му Nishoma. След завръщането си в България развива активна изпълнителска дейност с музикални формации, танцьори и актьори, работещи със свободни импровизаторски техники. Сред проектите му са •metaфоrmoза•, SoundSkaters, TrioFrio и др.

За начина му на свирене казват, че органично се вписва в стила на най-добрите световни джаз образци. Музикалната критика сравнява Шибил Бенев със светила като Джо Пас и Джон Скофийлд. Милчо Левиев го определя като музиканта, който най-прецизно изпълнява творбите му. Заедно с Венци Благоев Шибил партнира на петкратния носител на „Грами“ Ранди Брекър при първото му гостуване в България. Освен като брилянтен китарист, Шибил често може да бъде чут и на пианото.

Стефан Горанов започва да свири на 13-годишна възраст. Завършва магистърското си образование в Холандия и САЩ. Участва в редица престижни фестивали в Холандия, България, Литва, Германия, САЩ, Испания, Латвия, Турция, Тунис и Словения с различни джаз и фюжън формации. През декември 2015 г. в Ню Йорк записва първия си албум „Birdwatch – Music of Charlie Parker“ като лидер с групата си Горафънк. През 2017 записва втория си албум.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>