Започва фестивалната джазова седмица в Стара Загора

Под мотото „Животът зависи от мен!“ и с призив да спазваме правилата и да бъдем отговорни, когато шофираме, започва фестивалната джазова седмица в Стара Загора. За трета поредна година начало на музикалните празници дават концертите „Джаз за деца“. На 9 юни от 18 ч. и на 10 и 11 юни от 11.00 ч. в парк „Пети октомври“ деца и възрастни ще могат да посвирят и пеят заедно с музикантите и да се забавляват, импровизирайки върху популярни джазови теми и детски песни.

Новост тази година е кинолекторията „Джазът в българското кино“, която ще се проведе в три поредни дни от понеделник до сряда от 18.30 часа в залата на Радио Стара Загора.

Авторът й Цветомир Цанков предлага на вниманието на феновете на джаза и на седмото изкуство следните филмови заглавия: „Понеделник сутрин“ – 1966, реж. Ирина Акташева и Христо Писков, муз. Милчо Левиев; „Шивачки“ – 2007, реж. Людмил Тодоров, муз. Антони Дончев; „Врабците през октомври“ – 2006, реж. Анри Кулев, муз. Любомир Денев.

Лентите са емблематични както с идейно-тематичната си острота и смелост, така и с вплитането на джазови мотиви и импровизационен подход в композирането на музиката към тях.

За еврейското присъствие и принос в българската музикална среда разказва изложбата „С ускорен ритъм“, която се открива на 11 юни от 17 ч. в библиотека „З. Княжески“. Експозицията е на къща-музей „П. Владигеров“.

Входът за всички събития е безплатен. Проявите са част от предварителната програма на фестивала „Джаз форум Стара Загора“, който започва на 12 юни. Пълната програма можете да видите ТУК.

„Джаз форум Стара Загора“ се организира от Община Стара Загора, с изключителната подкрепа на „Контур Глобал“ и фондация „Америка за България“.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>