Нов джазов фестивал в Стара Загора

Вокалният джаз и най-добрите му родни представители са във фокуса на първото издание на „ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА – 2012”

За първи път в Стара Загора ще има джазов фестивал.
„ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА” ще се проведе от 14 до 16 юни 2012 г.
Фестивалът се организира от Община Стара Загора, артистичен директор е Венцислав Благоев. Вокалният джаз и най-добрите му родни представители са във фокуса на първото издание, а посланието на форума е „Джазът пее на български”.
Концерти ще изнесат Йълдъз Ибрахимова, която наскоро чества своя 60-годишен юбилей, Петър Салчев, Марина Господинова, Милица Гладнишка. Сред специалните гости в града на липите ще са още американската джаз и госпъл певица Джанис Харингтън, Стефка Оникян. Най-новото събитие в културния календар на града е естествен наследник на проекта „Лайв Зара Джаз”, който натрупа актив от 25 издания за времето от 2009 до 2011 г.

Малко предистория

Амбицията за представителен джазов фестивал в града на липите не е безпочвена. Тук още през 1984 г. се основава вокална група „Траяна” – уникална за музикалния пейзаж формация, която под ръководството на композитора Кирил Тодоров за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация, а международното признание на група „Траяна”, която в края на 80-те години се трансформира във „Фолк Скат Бенд”, надхвърля популярността им в собствената им държава. Групата печели няколко престижни международни отличия, през 1992 г. издава компактдиск с 14 от най-добрите си изпъления, но за жалост промените в духовната и политическата среда слагат края на съществуването й.
Стара Загора се гордее, че е градът на Иво Папазов-Ибряма, кларинетист със световна популярност и огромен принос в импровизаторското изкуство. Очаква се през есента Ибряма да изнесе голям самостоятелен концерт по повод 60-годишният му юбилей.

Началото

Мисията да се утвърди Стара Загора като национална джазова сцена се възражда чрез усилията на тромпетиста Венци Благоев с проекта „Лайв Зара Джаз”. Началото е поставено през април 2009 г. с концерт на формация, в която на пианото е Пламен Карадонев – още един забележителен старозагорски музикант с успешна кариера в САЩ. За своите 25 издания „Лайв Зара Джаз” среща старозагорската публика с такива класни джазови музиканти като Марио Станчев, Антони Дончев, Шибил Бенев, Любомир Денев, Петър Салчев, Живко Петров, Васил Пармаков, Стоян Янкулов-Стунджи и още, и още. Практически на сцената в РБ „Захарий Княжески”, която става домакин на концертите, се изявяват повечето стойностни джазмени на България. И не само. Концерти изнасят и международно признати музиканти като Ари Роланд с неговия квартет (САЩ), Олег Чали (Гърция), |Педро Негреску (Румъния), Бернар Гюо (Белгия), Хуан Себастиян Гарсия Херерос (Колумбия). Тук се ражда и единственият по рода си у нас проект „JAP” – „Джаз и Поезия”, в който обичани джазови песни зазвучават на родния ни език с авторската поезия на старозагорската поетеса Мария Донева. През юни 2011 г. се проведе и първото джазово събитие с фестивален характер – „Лайв Зара Джаз Маратон”, по време на което в продължение на три дни публиката се срещна с популярните „Михаил Йосифов секстет”, работещите предимно в чужбина Александър и Константин Владигерови и др. Проектът „Лайв Зара Джаз” обаче има още по-голяма значимост за културния дух на града и заради безплатните майсторски класове, които съпровождат всяко отделно издание. Възможността да се учат от доказали се джазмени дава силен тласък в развитието на младите музикални дарования от Стара Загора. Резултатът – сформира се младежка джазова общност , която вече има множество концерти по време на градски и регионални музикални събития.

Джазът е взаимност

Община Стара Загора с готовност застава зад идеята за ежегоден джазов фестивал. В лицето на Диана Атанасова от отдел „Култура” и Снежана Маринова – директор на регионална библиотека „Захарий Княжески”, инициативата на Венци Благоев среща разбиране и подкрепа. И макар че е време на криза, организаторите са с ясното съзнание, че инвестициите в развитието на културата ще донесат многократна възвращаемост и във всички останали сектори на обществения живот в града. С учредяването на този фестивал Община Стара Загора си поставя амбициозната цел да превърне града в средище на джаза за Югоизточна България и да приобщи към това изкуство и по-младата аудитория. „Провеждането на такъв фестивал е прекрасна възможност за развитие и изява на професионална сцена на учениците от НУМСИ „Христина Морфова“ и сериозно подпомага и дообогатява основния образователен процес. Този форум има потенциала трайно да се впише в културните традиции на Стара Загора, обогатявайки ги със своеобразен колорит – със свободата и философията на джаза, съизмерим по своите внушения и с най-сериозното оперно изкуство” – мотивират се организаторите.
Сред основните спомоществователи на събитието са РБ „Захарий Княжески” и хотел-ресторант „Форум”.

Отговори

Можете да използвате следните HTML Тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>